WELKE KANT WIL JE UIT?

Werken bij SDF betekent werken voor de toekomst. Sluit je aan bij ons team en help grenzen verleggen. Sta vooraan in het ontwikkelen van de nieuwste innovaties en heb antwoorden op de uitdagingen van onze wereld. Jouw vaardigheden zijn essentieel om de wereld van morgen vandaag mogelijk te maken.

 

 

Bekijk vacatures

SDF Horti Software: de voorloper in de sierteeltsector

Sinds de overname door KUBO in 2022 heeft SDF Horti Software een nieuwe impuls gekregen en is het bedrijf verder gegroeid als toonaangevende speler in de internationale tuinbouwsector. Vanuit hun locatie in de Dutch Innovation Factory werken zij samen met innovatieve partners en onderwijsinstellingen aan duurzame oplossingen voor procesoptimalisatie en efficiëntieverbetering in de sierteelt. In dit artikel delen Marc Rooijakkers en Pieter Zwinkels hoe SDF, met producten zoals Hortiflow en hun geavanceerde ERP-pakketten, een cruciale rol speelt in het succes van tuinbouwbedrijven wereldwijd.

"Grotere bedrijven kunnen het bij ons zo gek maken als zij zelf willen"

In de Dutch Innovation Factory, waar innovatieve IT-bedrijven en ambitieuze studenten samenkomen, heeft SDF Horti Software sinds 2022 haar plaats gevonden. Een innovatief bedrijf met een indrukwekkende geschiedenis en een cruciale rol in de sierteeltsector. Hoe slaagt het Zoetermeerse softwarebedrijf erin om toonaangevend te zijn in de hortisector voor zowel nationale als internationale klanten? Marc Rooijakkers (directeur van SDF Horti Software) en Pieter Zwinkels (Manager Sales & Consultancy) aan het woord!

SDF is gespecialiseerd in software voor de sierteelt en (voedings)tuinbouw met klanten over de hele wereld. “We leveren software voor met name de sierteelt, in Nederland, maar ook wereldwijd,” vertelt Pieter. “Onze softwareproducten optimaliseren verschillende processen bij onze klanten: van arbeidsregistratie tot (order-)logistiek. Dankzij ons volledige ERP-pakket kunnen wij klanten ondersteunen in het hele proces, van plant tot verkoop.”

Succesfactor
SDF heeft een sterke focus op procesoptimalisatie door advisering. “We zijn procesoptimalisator en helpen onze klanten om succesvoller te zijn dan hun concurrenten.” Wij hebben veel kennis en expertise over de sector en wij zien de software die wij integreren als een toolbox waarmee wij in alle processen van onze klanten kunnen faciliteren.

Eén van de innovatieve producten die SDF recentelijk heeft gelanceerd is Horti Flow. “Vroeger werden orders handmatig verwerkt, geprint en afgehandeld. Nu werken we met tablets en geautomatiseerde processen,” vertelt Marc enthousiast. “Dit biedt klanten continu, digitaal inzicht in de status van hun orders en maakt het hele proces efficiënter.” Door bijvoorbeeld tekort aan arbeidskrachten is hier veel interesse in en daar spelen we als SDF op in.

Unieke positie
Met meer dan 300 klanten is SDF onmisbaar geworden in de hortisector. “Wij hebben zowel kleine als grote klanten. Onze ERP-pakketten zijn modulair opgebouwd. Dus een kleinere teler kan ook met minder functionaliteiten tegen lagere kosten met onze software werken. Grotere bedrijven kunnen het bij ons zo gek maken als zij zelf willen,” legt Marc uit. “We bezitten een unieke plek in deze markt, omdat wij zowel het logistieke als het ERP-deel faciliteren.”

Nieuwe impuls
De overname van KUBO in 2022 heeft een nieuwe impuls gegeven aan de groei van SDF. Waar in het verleden veel gericht werd op maatwerk, streeft SDF nu meer naar een uniform product. “Onder KUBO hebben we afgesproken onze acht hoofdproducten meer uit te lichten met de bijbehorende functionaliteiten. Het succes: klanten weten nu veel beter wat ze van ons kunnen verwachten.”

Door de overname is een samenwerking tussen KUBO en SDF ontstaan. KUBO bouwt de kassen, SDF levert de software die de kassen aanstuurt en HAWE, ook onderdeel van KUBO regelt de hardware, zoals teelttafels en motoren. Door de samenwerking van alle drie de partijen kunnen zij klanten een volledig geïntegreerd project leveren.

Innovatie en groei door samenwerking en duurzaamheid

Sinds de verhuizing naar de Dutch Innovation Factory (DIF) voelt SDF zich helemaal thuis. “Voor ons was de DIF een verademing,” vertelt Pieter. “Onze vorige locatie was een tuinbouwlocatie. Hier, in het midden van innovatieve, IT-bedrijven en met de connectie naar het onderwijs, voelen we ons als softwarebedrijf veel beter op onze plek.”

De samenwerking met de onderwijsinstellingen is voor SDF van grote waarde. Zo werkt het bedrijf regelmatig samen met studenten aan opdrachten en challenges, en was de deelname aan een evenement van WE-IT een succes. “We hebben via het Leerwerkloket een nieuwe collega aangetrokken die inmiddels een vast contract heeft gekregen,” deelt Marc trots.

Duurzaamheid

SDF is een onderdeel van de KUBO Group, een wereldleider in de ontwikkeling van innovatieve en duurzame kassenbouw. Ze staan bekend om hun hightech oplossingen zoals het Ultra-Clima® kasconcept en  het CO2-negatief telen.

Duurzaamheid past ook bij SDF Horti Software. De softwareoplossingen van SDF helpen tuinbouwbedrijven om data-gestuurde beslissingen te nemen, de teeltprocessen te optimaliseren en het energieverbruik te verminderen. Door integratie van slimme technologieën biedt SDF Horti Software bedrijven de mogelijkheid om realtime inzichten te verkrijgen in hun teeltomstandigheden, wat leidt tot hogere opbrengsten en een lager energieverbruik.

De combinatie van KUBO's innovatieve kassenbouw en de geavanceerde software van SDF zorgt voor een efficiëntere, duurzamere tuinbouwsector.

Dit bericht is geschreven door Dutch Innovation Park.
Bron: Dutch Innovation Park

Wij zijn SDF Partners in workflow